Van 30 september tot 2 oktober was er in The Egg in Brussel een groot internationaal congres over toegankelijk toerisme: Destinations for All. Dit was de tweede editie na Québec in 2014. Zo interessant en zo dichtbij, dat wilde ik niet missen. Van mijn werkgever kreeg ik er de tijd voor en de Leuvense adviesraad betaalde mijn ticket.
De openingsceremonie en welkomreceptie op zondagavond moest ik helaas missen omdat Astrid ziek was en Loredana naar de opera. Carmen was ook ontgoocheld dat het babysitten niet door kon gaan.
Als lid van het programmacomité van het congres mocht ik een sessie kiezen om te modereren: Accessibility Tools was een voor de hand liggende optie. Het was een gevarieerde sessie over audiodescriptie, klare taal, een tablet die doven in musea informatie geeft in gebarentaal en een uiteenzetting oover het Woonlabo in Hasselt. Door ziekte van de laatste spreker was het prof. Hubert Froyen die haar verving. Heel leuk om hem nog eens terug te zien en te mogen aankondigen.
Het congres was interessant maar heel divers: allerlei steden, regio’s, landen, attracties zetten hun inspanningen rond toegankelijkheid in de kijker. Het is fantastisch om al die initiatieven te zien. Toegankelijk toerisme is wel veelomvattend en niet iedereen verstaat hetzelfde onder een Destination for All. Zo vroeg ik aan de mevrouw van Fully Accessible Barbados naar de voorzieningen om je over het eiland te verplaatsen. Ze antwoordde dat er geen openbaar vervoer bestaat, dus zal ik mij helaas niet zelfstandig naar die toegankelijke attracties, restaurants en stranden kunnen begeven.
Er blijken heel wat initiatieven te zijn om toegankelijke hotels, attracties enz. op te lijsten, maar iedereen gebruikt andere criteria en elke regio lijkt zijn eigen database of website te hebben. Iedereen vindt het moeilijk de doelgroep te bereiken en de doelgroep vind het moeilijk om relevante, actuele en objectieve informatie te vinden.
Ik heb in elk geval veel inspiratie opgedaan voor toekomstige reizen en jullie kunnen dat ook doen met de proceedings van het congres. Maar dat blijft een te omslachtige manier om al die fantastische nietiatieven te leren kennen. Daarom was ik heel blij in de laatste sessie Martin Heng, die ik van Twitter ken, te ontmoeten. Hij is rolstoelgebruiker en werkt voor Lonely Planet. Zij publiceren een gratis e-book met honderden referenties rond toegankelijk reizen. Het boek is beschikbaar in
de boekwinkel van Lonely Planet.