Ik wil discreet luisteren naar mijn telefoon en tegelijk mijn oren vrijhouden voor de omgevingsgeluiden. Een hoofdtelefoon met botgeleiding lijkt daar geschikt voor, maar om een of andere reden heb ik die nooit aangeschaft. Audio-specialist Bose bracht onlangs een alternatief op de markt: een zonnebril met luidsprekers in de poten van de bril. Die luidsprekers zijn naar je oren gericht, maar bedekken ze niet. Net als bij de hoofdtelefoons met botgeleiding hoor je het geluid prima en de mensen rondom jou horen (bijna) niets. Dit zijn mijn bevindingen over de Bose Frames.
Wat is het?
Het is een zonnebril die je via Bluetooth met je telefoon verbindt. Al het geluid van je telefoon komt dan uit de luidsprekertjes die in de poten van de bril verwerkt zijn. Er zit ook een microfon in zodat je kan telefoneren en opdrachten kunt geven aan een spraakassistent. Er is 1 knopje aan de rechterpoot van de bril. Daarmee kan je
- Muziek pauzeren en herstarten,
- Naar het volgende nummer springen (tweemaal snel drukken),
- Naar het vorige nummer springen (driemaal snel drukken),
- Een opdracht geven aan Siri of een andere spraakassistent (lang ingedrukt houden),
- Een telefoongesprek aannemen en beëindigen,
- Een inkomend telefoongesprek weigeren (1 seconde ingedrukt houden).
Wat zit er in de doos?
- De bril,
- Een beschermend etui voor de bril,
- Een USB-kabel om de batterij van de bril op te laden.
Er zijn twee varianten van de Bose Frames: de alto en de rondo. Technisch en functioneel is er geen verschil, maar voor mij paste de alto comfortabeler. De rondo heeft rondere glazen en is wat smaller.
Er is geen laadstekker meegeleverd: om de batterij op te laden, moet je de vrij korte USB-kabel dus in je computer of in een USB-stopcontact steken. Aan de kant van de bril bevestig je de USB-kabel magnetisch aan de rechterpoot. Opladen duurt ongeveer twee uur.
Op je telefoon installeer je de app Bose Connect (beschikbaar voor iOS en Android). Deze heb je nodig om de software in de bril bij te werken. De iOS app is toegankelijk. De Nederlandse vertaling laat wel wat steken vallen.
Hoe werkt het?
- Druk op het knopje op de rechterpoot om de luidsprekers aan te zetten.
- Bij het eerste gebruik: ga in je telefoon-instellingen naar Bluetooth. Bose Frames zal verschijnen tussen de apparaten waarmee je kan verbinden. Klik op Verbinden. Er is geen code nodig.
- Vrijwel onmiddellijk hoor je de schermlezer via de bril. Dan weet je dat de verbinding gelukt is.
- Om de verbinding te verbreken: zet de bril af en draai hem 180 graden ondersteboven. Na twee seconden verbreekt de verbinding. Je weet zeker dat het gelukt is als je de schermlezer terug via de luidspreker van de telefoon hoort.
- De bril en de telefoon onthouden elkaar. Dus de volgende keer dat je wil verbinden is het een kwestie van de bril opzetten, op het knopje drukken en je hoort meteen een gesproken melding. Die meldt eerst het batterijpercentage van de bril en zegt dan met welk toestel de bril is verbonden.
Pluspunten
- Alles werkt vlot en hij doet wat hij moet doen.
- Terwijl je luistert naar je hoofdtelefoon houd je contact met de omgeving.
- Aangenaam geluid voor jou; anderen horen (bijna) niets.
- Voelt degelijk aan, ziet er stijlvol uit.
- Snel en eenvoudig verbinden/ontkoppelen met de telefoon.
- Gesproken melding van batterijpercentage bij inschakelen. Batterijduur goed. Gesproken waarschuwing als het batterijniveau zakt tot 20 procent.
Minpunten
- Bij veel omgevingslawaai is het volume onvoldoende. Als er een trein passeert, kan je de schermlezer of je podcast niet meer verstaan. Als tijdelijke oplossing kan je met je hand een soort kommetje rond je oor maken.
- Het volume wijzigen, kan enkel met de knoppen van de telefoon. Ik mis een volumeregeling zoals je die vindt op een hoofdtelefoon met draad.
- Er is geen laadstekker meegeleverd. De USB-laadkabel is tamelijk kort.
- De schermlezer is goed te verstaan, maar er is een lichte vertraging, maar dat geldt waarschijnlijk voor elke Bluetooth-luidspreker.
Afwegingen
- De mensen rondom jou zien je met een zonnebril op. Niemand vermoedt dat er luidsprekers en een microfoon in zitten. Mensen zien geen oortjes en geen telefoon en begrijpen dus niet tegen wie je het hebt als je via de bril telefoneert of vragen stelt aan Siri of een andere assistent.
- Het is niet zo gebruikelijk dat je in het donker of binnenshuis met een zonnebril rondloopt. Al kom je daar als blinde wel wat gemakkelijker mee weg.
- Zoals bij elke zonnebril wordt licht gefilterd. Afhankelijk van je restvisus of gebruik van lichtperceptie kan dat een beperkte invloed hebben. Je kan alternatieve lenzen aanschaffen.
- De bril kost 230 Euro. Dat is duurder dan bijvoorbeeld een hoofdtelefoon met botgeleiding. Voor die prijs krijg je in dit geval wel een hoogwaardig geluidssysteem én een zonnebril. Zelf kocht ik hem op vakantie in Canada voor 181,5 Euro in een Bose Store. Het voordeel is dat je de bril daar kan testen met je eigen telefoon. In Europa zijn er helaas nog geen Bose Stores.
Hi Bart, heb jij al ervaring met de app Walc in combinatie met de Bose Frames? Ben benieuwd hoe de 3D audio voor navigatie is/ bevalt.
Bedankt voor de tip! Ik heb de app gedownload en zal er binnenkort eens een wandeling mee maken.
Ik noemde bij de nadelen dat je het volume niet kan regelen via de bril. Dat is nu wel mogelijk via een update van de firmware: je kan het volume wijzigen door het knopje ingedrukt te houden en je hoofd naar links te draaien voor zachter en naar rechts voor harder geluid. Handig uit te voeren als je op een draaibare bureaustoel zit.